Qué es. El Socialismo.
1976 Editorial:La Gaya Ciencia

Qué es. El Socialismo.

El socialisme es pot definir, a grans trets, com l’aprofundiment del concepte de la democràcia; és a dir, com el desenvolupament fins a les darreres conseqüències de la democràcia en el camp polític, sociocultural, etc. Des del punt de vista finalista, aquest concepte s’identifica amb l’autogestió. La resposta a la gran pregunta plantejada pel títol d’aquesta publicació també es podria respondre mitjançant un tractat econòmic, polític i sociocultural inacabable.

Aquest petit exemplar divulgador se situa a mig camí entre la definició concisa que ho comprèn tot sense matisos i el tractat extens per aprofundir rigorosament en el contingut immens del concepte de socialisme.

Felipe González. Un estilo ético.
1982 Editorial:Arcos Vergara

Felipe González. Un estilo ético.

Conversaciones con Víctor Márquez Reviriego.

Aquest llibre té una temàtica variada, tan variada com la vida de la persona que el protagonitza. S’hi descriu la infància de González en un barri perifèric de Sevilla, l’educació a un col·legi religiós viscuda sense traumes ni entusiasmes, la sega d’herba per alimentar les vaques del negoci familiar, l’esport, Antonio Machín i el Cardenal Segura, les lectures a l’acollidora biblioteca de la Casa Amèrica, els records d’Ornar Torrijas i els diàlegs amb Carlos Andrés Pérez, el sentiment paternal de Willy Brandt i altres líders socialistes, la profunda senzillesa d’Olof Palme, el lideratge silenciós i important de Bruno Kreisky, el tracte amb Adolfo Suárez i amb Joaquín Garriges,

l’OTAN i Europa, ens anomenats poders fàctics, el sentiment i la raó, la religió i la vida, la lectura com a necessitat vital, la cultura com a ornament o com a vivència profunda, la relació d’un pare amb els seus fills, la influència de la ràdio i la televisió en la vida política, el que faria Felipe González si deixés la política, el projecte històric del PSOE, la salut i la malaltia, la cera i de la flor del taronger…

El futuro no es lo que era.
2001 Editorial:Aguilar

El futuro no es lo que era.

Felipe González i Juan Luis Cebrián.

Felipe González i Juan Luis Cebrián reflexionen sobre aspectes del nostre passat poc coneguts, descobreixen claus inèdites i plantegen opinions que fan d’aquest llibre una provocació al debat. Es tracta d’una conversa sobre el futur entre dos protagonistes de la transició espanyola. És una recuperació de la nostra memòria històrica i una mirada crítica envers el present, però també una obra que adopta una perspectiva canviant sobre la manera d’entendre Espanya: el relat de dues persones del nostre temps sobre un país que vol ser més modern.

S’hi analitza la situació de la monarquia fins a la globalització, sense oblidar el paper de l’exèrcit, el patriotisme, la sobirania, el cop d’estat del 23-F o la guerra bruta antiterrorista.

Memorias del Futuro.
2003 Editorial:Aguilar

Memorias del Futuro.

Reflexiones sobre el tiempo presente.

Memorias del futuro recull les reflexions de Felipe González sobre els temes més importants del nostre temps. Es tracta d’una col·lecció de 53 articles publicats al diari El País entre 1993 i 2003. L’autor analitza assumptes referents tant a la política espanyola com a l’àmbit europeu i al paper d’Europa a l’esfera internacional. Pel que fa a la política espanyola, aborda qüestions com ara el terrorisme d’ETA, el procés de primàries del Partit Socialista Obrer Espanyol i els nexes entre Espanya i Amèrica Llatina, així com les relacions entre Espanya i Marroc.

Quant a l’àmbit europeu, tracta temes com la construcció europea, l’euro o el socialisme democràtic i d’Europa. Respecte a l’esfera internacional, reflexiona sobre la qüestió palestina, el paper d’Europa a la globalització, les relacions amb el Mercosur i Àfrica, la conjuntura creada després de l’atemptat contra les Torres Bessones a Nova York i, per últim, el conflicte d’Iraq. Aquest llibre ens ajuda a entendre el passat immediat per tal de comprendre millor el present.

Iberoamérica 2020.
2009 Editorial:Siglo XXI de España

Iberoamérica 2020.

Retos ante la crisis (Ed.)

Aquest llibre destaca per la qualitat dels autors i dels temes, repartits en set capítols. S’hi repassen les reformes necessàries a la regió per tal d’afrontar la crisi, superar-la i encarar l’horitzó de futur. El lector trobarà aportacions sobre la crisi com a oportunitat i com a risc; sobre la necessitat de trobar un model de creixement que generi ocupació i redistribueixi els ingressos; sobre l’educació, la formació i la salut com a variables estratègiques clau en l’esforç de modernització i igualtat d’oportunitats; sobre l’energia i el canvi climàtic;

sobre el desenvolupament d’infraestructures per eliminar els colls d’ampolla per al desenvolupament; sobre l’efecte dels fluxos migratoris; sobre els desafiaments de la seguretat física i jurídica en vista de les amenaces més perilloses; sobre la qualitat de la democràcia i les reformes institucionals per aconseguir-la; i sobre les accions d’integració regional que permetin aprofitar les sinèrgies d’aquest espai amb un potencial de desenvolupament tan elevat.

Mi idea de Europa.
2010 Editorial:RBA

Mi idea de Europa.

El vell continent, la Unió Europea, està sumida en moments d’incertesa i crisi que l’aboquen a un munt de reptes la resolució dels quals en marcarà el futur i permetrà consolidar un lideratge fort i un funcionament eficaç que garanteixi el poder real de les institucions: la cohesió interna de la ciutadania i la integració dels immigrants; la seguretat interior i el desenvolupament de l’acció comú en l’escenari internacional per a la resolució de conflictes; la relació amb altres regions, com ara Amèrica Llatina o els països de la zona mediterrània; la resposta als reptes futurs com el proveïment energètic, el desenvolupament tecnològic, la política educativa i l’equilibri entre el desenvolupament econòmic, social i cultural.

Europa està en crisi i necessita la gosadia de l’esperança i el pragmatisme de les idees per abordar un futur prometedor. Europeista convençut, testimoni i protagonista de la construcció europea, Felipe González reflexiona en aquest llibre (amb agudesa, fugint dels estereotipis i sense eludir la polèmica) sobre el passat, el present i el futur d’aquest somni que encara s’ha de culminar anomenat Europa.

¿Aún podemos entendernos?
2011 Editorial:Planeta

¿Aún podemos entendernos?

Felipe González i Miguel Roca.

Més de tres dècades després de la recuperació de la democràcia i de la construcció de l’Estat de les Autonomies, dos dels principals protagonistes de la transició revisen l’evolució del sistema polític espanyol, la distribució del poder entre les comunitats autònomes i l’Estat central i, en especial, la dualitat simbòlica, però també econòmica, cultural i institucional entre Catalunya i Espanya. La reflexió sobre aquesta evolució, que s’inicia en plena guerra freda en un món bipolar, condueix necessàriament al nou context de l’economia globalitzada i del món multipolar, en què Europa, Espanya i Catalunya han de trobar el seu lloc i la seva veu.

Les converses, moderades per Lluís Bassets, aborden els aspectes més polèmics de la redistribució del poder econòmic i polític, les reivindicacions i sentiments nacionalistes, les societats actuals multiculturals i plurilingües on han de conviure poblacions d’orígens molt diversos, així com els problemes de governança i sostenibilitat dels models socials i productius del futur.

En busca de respuestas.
2013 Editorial:Debate

En busca de respuestas.

El liderazgo en tiempo de crisis.

La profunda crisi en què ens hem instal·lat des de fa uns quants anys és una crisi econòmica i social, però també de lideratge. El lideratge, segons Felipe González, es caracteritza per la cerca incessant de respostes, perquè cal seguir plantejant-se com millorar el món, com fer-lo més just, més pròsper i més lliure. A partir de la seva experiència en moments molt complicats de la història recent d’Espanya, Felipe González reflexiona àmpliament sobre què significa avui en dia el lideratge polític, empresarial i social, i com es poden afrontar els desafiaments del present per posar les bases d’un futur millor.

“La política hauria de consistir en la disminució del patiment dels ciutadans: aquest seria el lideratge de veritat. Si la política que es fa no agrada, cal canviar-la; si els partits polítics que hi ha no agraden, cal canviar-los o canviar-ne els dirigents. Hem de millorar la qualitat i el contingut de la política, i això només s’aconsegueix amb idees i amb participació. Si no ho fem, ningú no hi guanyarà i tots hi sortirem perdent”.

¿Quién manda aquí?
2017 Editorial:Debate

¿Quién manda aquí?

La crisi global de la democràcia representativa

El model de governança de les societats occidentals està en crisi. Els pilars bàsics que sostenien les democràcies representatives són cada vegada més qüestionats pels ciutadans que hi viuen. Molts votants senten que els polítics no tenen prou en compte les seves preferències, la qual cosa dóna lloc a formes alternatives de canalitzar les demandes ciutadanes; al seu torn, els governs es queixen dels obstacles i restriccions, cada vegada més importants, que han de fer front a l’hora de dur a terme les polítiques; el resultat és que s’erosionen els principis fundacionals de divisió de poders, governs de majoria i rendició de comptes.

Entre les primaveres de 2016 i 2017 Felipe González va assumir la titularitat de la Càtedra José Bonifacio, un programa acadèmic de la Universitat de São Paulo, per iniciativa del Centre Iberoamericà (CIBA). ¿Quién manda aquí? recull els treballs de diversos experts (José Fernández-Albertos, Gerson Damiani, Víctor Lapuente Giné, Ignacio Molina, Roberto Gargarella, Rafael Jiménez Asensio, Berta Barbet, Juan Rodríguez Teruel, Kelly Komatsu Agyopan, Alberto Penadés i Wagner Pinheiro Pereira, a més de Felipe González) que aporten llum a aquests problemes i ofereixen algunes solucions al voltant dels quatre blocs en què s’estructura la càtedra.

Altres publicacions d'interès

Felipe González. Perfil humano y político.

Miguel Ángel Aguilar y Eduardo Chamorro.

Cambio 16, 1977.

Felipe González, un hombre a la espera.

Eduardo Chamorro.

Planeta, 1980.

La política de la transición.

José María Maravall.

Taurus, 1984.

El triunfo de la democracia en España. 1962-1982.

Paul Preston.

Plaza & Janés, 1986.

Los socialistas en la política española (1879-1982).

Santos Juliá.

Taurus, 1997.

La estrategia organizativa del Partido Socialista Obrero Español (1975-1996).

Mónica Méndez Lago.

Centro de Investigaciones Sociológicas, 2000.

Felipe González. El presidente del cambio (1982-1996).

Victoria Prego.

Unidad Editorial, 2002.

La memoria recuperada. Lo que nunca han contado Felipe González y los dirigentes socialistas de sus años de gobierno.

Maria Antonia Iglesias.

Aguilar, 2003.

Felipe González: el hombre y el político.

Alfonso S. Palomares.

Ediciones B, 2005.

Transición y cambio en España: 1975-1996.

Álvaro Soto.

Alianza Editorial, 2005.

Felipe González. El rostro de una joven democracia.

VV.AA.

Algón editores, 2010.

El camino de vuelta. Del triunfo de Felipe González a la crisis del PSOE.

Joaquín Leguina.

La esfera de los libros, 2012.

Historia de la época socialista. España 1982-1996.

Álvaro Soto y Abdón Mateo (Dirs.).

Sílex Ediciones, 2013.

Felipe González. La ambición que cambió España.

Manuela Ortega Ruiz.

Tecnos, 2015.